Vanuit Nederland kunnen reizigers met de internationale busdienst FlixBus ruim 1000 bestemmingen in Europa bereiken. FlixBus hanteert zeer gunstige prijzen die goed afsteken tegen die van trein of vliegtuig, maar dan moeten reizigers wel een langere reistijd voor lief nemen.
In ons land heeft FlixBus 44 halteplaatsen, veelal bij of in grotere steden.
Zo’n 200 regionale busmaatschappijen zijn bij het Duitse moederbedrijf van FlixBus aangesloten. FlixMobility is een internetplatform dat de busreizen aanbiedt. Het concern zorgt voor de benodigde vergunningen, marketing, klantenservice en het plannen van de dienstregeling. De aangesloten busbedrijven dragen zorg voor de busreizen.
Reizen
De tijd dat langeafstandsreizen per bus een martelgang waren, lijkt voorgoed voorbij. FlixBussen zijn luxueuze touringcars met wifi en een stopcontact. Er is een wc aanwezig en de stoelen zijn redelijk comfortabel. Slapen blijft echter een probleem, maar met een kussentje in de nek en oordopjes kun je mogelijk toch nog een uiltje knappen.
Tickets kopen
Tickets koop je online via de website of de app. Je kunt zelfs bij de chauffeur een kaartje bemachtigen, maar je loopt dan wel de kans dat de bus vol is, of dat je op een slechte plek belandt.
Tips
Zien en horen
FlixBus heeft een hele goede, gebruiksvriendelijke app. Je kunt daarmee niet alleen je tickets kopen, maar ook nog eens gebruik maken van het gratis Onboard Entertainment. Dat is een portal waar je spelletjes kunt spelen, ebooks van Kobo of luisterboeken via Audible gratis kunt gebruiken. Ook heb je toegang tot een filmbibliotheek. Dat klinkt allemaal mooi, maar het systeem is niet op elk traject aanwezig.
Verder kijken dan je neus lang is
Via de site kun je vanaf een gekozen bestemming niet alle andere bestemmingen rechtstreeks bereiken. Wil je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Alicante, dan kan dat niet via een ticket. Je zult dan eerst naar Frankrijk moeten. Je koopt dan eerst een kaartje van Amsterdam naar Parijs. Via Parijs is Alicante namelijk wel te bereiken. Je zult dan een tweede kaartje moeten kopen van Parijs naar Alicante. Zo’n lange reis plannen vergt dus nogal wat creativiteit en geregel. Maar als je wilt, kan het en zijn de mogelijkheden onbegrensd.
FlixBus verbindt
In sommige gevallen is een reis van A naar B niet helemaal mogelijk dan wel wenselijk met alleen de trein. FlixBus kan in die gevallen de ontbrekende schakel zijn. Dat geldt vooral in regio’s waar het treinverkeer niet zo heel erg goed geregeld is. Vooral tussen Frankrijk en Spanje kan een busritje om de grens over te komen veel geld en mogelijk ook tijd besparen.
Flixe vertraging
Vanzelfsprekend willen de chauffeurs van FlixBus op tijd rijden. Ze maken echter deel uit van het wegverkeer en dat kan, zeker in de spitsuren, zeer druk zijn. Het is daarom aan te raden rekening te houden met fikse vertragingen, zeker als je moet overstappen of gebruik gaat maken van ander aansluitend vervoer. Bedenk dat je meestal naar grote steden reist. Daar is het verkeer al drukker dan normaal en als je in de ochtend- of avondspits belandt, raakt je reisschema al helemaal in de war. Zeker als je bus een hele rits van grootstedelijke gebieden aan moet doen.
Oordeel
Jaren geleden maakten we nog weleens een internationale busreis met Eurolines. Na een helletocht met een twee uur durende flitscontrole in Duitsland waardoor we onze aansluitende bus misten en een dag later dan de bedoeling was op onze bestemming aankwamen, lieten we de bus links liggen. Veel lijkt er sindsdien ten goede gekeerd. Eurolines is overgenomen door FlixBus en dat concern zegt echt werk te willen maken van internationaal busvervoer. FlixBus presenteert zich als een jong en fris concern dat oog heeft voor de wensen van de moderne reiziger. Daarnaast zijn de bussen veel luxueuzer dan jaren geleden. In Zweden, waar busvervoer over lange afstanden vrij normaal is, maakten we kennis met FlixBus en dat beviel prima. Het bleek zeer comfortabel reizen en de overstap die we moesten maken verliep smooth.
Of we nu liever de bus dan de trein pakken? Voor middellange afstanden is het een goedkoop alternatief voor de trein. Van Nederland naar een bestemming in Duitsland is nog wel te doen, maar wordt het traject langer, dan gaat onze voorkeur uit naar de trein. Vertragingen en grenscontroles zijn de eigenlijke pijnpunten. Zeker als een reis toch al lang duurt, is extra oponthoud vervelend.
Toch verdient FlixBus een eerlijke kans. Er zijn zat reisscenario’s te bedenken waarin een busreis uitkomst kan bieden en het blijft een goede manier om op goedkope manier in andere landen verzeild te raken. Daarnaast kan FlixBus in veel landen gebruik maken van bijvoorbeeld busbanen bij grenscontroles of spitsstroken bij snelwegen en verkeersknooppunten waardoor eventuele vertragingen binnen de perken blijven.
Website
Apps: