DFDS Seaways vaart dagelijks van IJmuiden naar Newcastle. Daarnaast onderhoudt het concern nog tal van andere zeeverbindingen.
Het van oorsprong Deense concern (Det Forenede Dampskibs-Selskab) mag zich het grootste scheepvaartbedrijf van Noord-Europa noemen.
Reizen
De verbinding tussen IJmuiden en Newcastle is wellicht de bekendste dienst die DFDS onderhoudt. Het is ook mogelijk om vanuit Calais of Duinkerken naar Engeland te varen. Dan is Dover je eindbestemming. Andere belangrijke verbindingen zijn die tussen Kopenhagen en Oslo en die van Kiel naar de Baltische staten. Ook vanuit Zweden zijn de Baltische staten met DFDS bereikbaar.
Je reis begint in de meeste gevallen aan het eind van de middag of het begin van de avond. In de ochtend kom je aan op je bestemming. Je kunt je auto, motor of fiets meenemen en slapen doe je in een hut naar keuze. Voor je hut geldt de regel; hoe hoger de prijs, hoe meer comfort je krijgt.
Voor eten en drinken aan boord betaal je natuurlijk grif en de kwaliteit is over het algemeen redelijk tot goed, zeker als je geen dieetwensen hebt. Op de website schrijft DFDS dat er vegetarische en veganistische opties zijn. Je kunt een tafel boeken bij het buffet; je kunt dan in een bepaald tijdslot eten zo veel je wilt. Drank is daarbij inbegrepen. Er is ook een a la carte-restaurant. Voor vermaak kun je terecht in een bar waar je cocktails en andere alcoholische versnaperingen kunt gebruiken. Daar is ook wel iets te eten. Ook je ontbijtbuffet kun je boeken, maar er zijn ook broodjes te koop in de shop of het restaurant.
Tickets
Je tickets koop je via de website van DFDS. Je kunt aangeven welk vervoersmiddel je meeneemt, welke hut je wilt en of je gebruik wil maken van het diner- of ontbijtbuffet. Je moet je wel registreren als klant en je kunt met creditcard of iDeal betalen.
Als je geboekt hebt, krijg je via een email je bevestiging. Bij de terminal kun je dan je boardingpaas, die ook meteen de sleutel van je hut is, ophalen. Ook krijg je bewijzen van eventuele geboekte maaltijden.
Tips
Kijk uit met wifi
Op de boten van DFDS kun je gebruik maken van wifi. Daarvoor moet je natuurlijk wel betalen. Je kunt ook op je eigen bundel internetten. Je blijft tenslotte in de EU. Daar zit wel een addertje onder het gras. Op sommige trajecten kom je in internationale wateren terecht. Heb je roaming aanstaan, dan zoekt je smartphone, tablet of laptop contact met een satellietverbinding. Dat is niet een beetje duur, dat is schrikbarend duur! Hou dat voor ogen. Wil je toch internetten, dan kun je beter wat euro’s neertellen voor de wifi aan boord. Dat is ook duur, maar beslist veel goedkoper dan via de satelliet.
Hou er ook rekening mee dat wifi op zee langzamer is.
Toch maar zeezicht
Als je je boeking hebt gedaan en achteraf spijt hebt van je keuze omdat je een binnenhut hebt genomen in plaats van een hut met een raampje, dan kun je je boeking bij DFDS aanpassen. Dat gaat heel makkelijk via de website. Natuurlijk moet je in de meeste gevallen wel bijbetalen, maar da’s logisch.
Buffet; zo doe je dat… of niet
Er zijn mensen die er hele tactieken op na houden als ze naar een buffet gaan. Voor schrokops is het een sport om het bedrag ‘er uit te eten’. Troost je met de gedachte dat je dat niet gaat lukken als normale eter. Dat wil niet zeggen dat je de buffetten maar achterwege moet laten. Een kleine tip: laat de pasta, rijst en patat links liggen. Het vult en is vaak niet lekker. En ga voor kleine porties per keer. Zo kun je het wel een tijdje volhouden.
Verder is het zinvol om te kijken naar je eetwensen. Ben je vegetariër of eet je veganistisch, dan kan Schraalhans weleens je keukenmeester zijn en ben je wellicht beter af met een pizza of een ander gerecht in het restaurant.
Fiets ‘m d’r in!
Op de ferries is het heel goed mogelijk je fiets mee te nemen. Bij DFDS betaal je daar slechts 5 euro voor. Je fiets stal je op het autodek. Langs de wanden zijn plekken gereserveerd, waar zelfs al riemen klaarhangen om je fiets goed vast te koppelen. Over het algemeen krijgen auto’s en motoren voorrang, maar er blijft genoeg plek over voor fietsen. Vergeet niet je fietstassen met je spullen van je fiets te halen. Tijdens de overtocht is het autodek dicht. Bij aankomst mogen eerst de auto’s en motoren de boot verlaten. Daarna de fietsers.
Van de bus op de boot
Ga je zonder eigen vervoermiddel op pad, dan zorgt DFDS voor busvervoer vanaf Amsterdam Centraal naar IJmuiden. Een kaartje kun je op de website boeken. Ook gaat er een busdienst van de haven van Newcastle naar het centrum van die stad. Het is aan te raden op de boot of bij je boeking een kaartje aan te schaffen.
Ook bij enkele andere diensten is het mogelijk om vervoer van de haven naar het centrum van de stad te boeken.
Oordeel
Het is aangenaam vertoeven op de boten van DFDS. Wel is er qua faciliteiten enig verschil tussen de boten. De hutten zijn krap, maar niet onprettig. Als je een binnenhut hebt – een hut zonder raam – kan het verblijf in de ruimte wat bedrukkend overkomen. Voor een klein bedrag meer heb je een hut met een raampje en dat maakt alles voor het gevoel toch wat ruimer.
Het sanitair is prima geregeld. De douche is wat krap, maar hij werkt en aan water geen gebrek.
Het eten aan boord is goed geregeld, maar prijzig. Zelf eten meenemen kan, maar je mag dat niet in de openbare ruimten oppeuzelen. Alcohol meenemen is verboden, Het buffet is van wisselende kwaliteit. ’s Avonds is dat niet zo’n punt. Er is, als je een alleseter bent, genoeg keus. Het ochtendbuffet is minder, met als dieptepunt de automatenthee.
Het valt iedere keer weer op hoe gestroomlijnd DFDS alle processen aan boord laat verlopen. Vanaf het inchecken tot het verlaten van de boot kan het eigenlijk niet misgaan. Het inchecken begint ruimschoots van tevoren. Daardoor hoef je geen stress te hebben en het zorgt ook nog eens voor niet al te lange wachttijden.
Het personeel op de boten en de kades is behulpzaam en vriendelijk.
Enkele jaren geleden gingen we met onze tandem van IJmuiden naar Newcastle. Over die reis, die we met DFDS maakten, kun je hier meer lezen.
Website
Apps: