Zwitserland is een land om verliefd op te worden, volgens Lynn Kentin. Allereerst om de hartveroverende natuur en de fijne, groene steden natuurlijk. Maar ook omdat rondreizen je zo makkelijk wordt gemaakt, dat je meer tijd overhoudt om te genieten. Bijvoorbeeld van de talloze bergwandelingen. Wil jij dat ook? Dit zijn haar tips!
Hoe kom je er?
Snel en makkelijk: Er gaan rechtstreekse treinen tussen Amsterdam en Basel, waarmee je in zeven uur op je bestemming kunt zijn.
Flexibel: Als je het niet erg vindt om over te stappen, zijn er nog veel meer treinmogelijkheden.
’s Nachts reizen: Er rijdt een nightjet direct naar Zürich; je kunt ook opstappen op Utrecht en Venlo.
Goedkoopst: Flixbus rijdt vanaf diverse Nederlandse steden naar Basel en Zürich, direct of met één overstap in Duitsland.
Wat nu als je reis niet volgens plan verloopt? Zo pakte Lynn het aan:
“De tweede keer dat ik naar Zwitserland ging, was als onderdeel van een Interrail-reis met mijn vriend. We namen de ICE van Amsterdam naar Zürich. Ergens in Zuid-Duitsland stonden we lang stil, er was iets mis met de kabels. Wat ik heel fijn vond, was dat we via de intercom steeds op de hoogte werden gehouden van het werk van de technici, zodat we wisten waar we aan toe waren. Uiteindelijk hebben we met wat andere reizigers een taxibusje genomen naar een station verderop, om daar alsnog de trein naar Zürich te nemen. Het leuke van treinreizen vind ik die ontmoetingen met andere mensen, en in dit geval konden we ook samen naar oplossingen zoeken. We kwamen wel pas uren later in Zürich aan, maar het is maar net hoe je instelling is: we hebben best gelachen onderweg.”
Swiss Travel Pass
Het openbaar vervoer in Zwitserland is van hoge kwaliteit en het netwerk is uitgebreid, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Dé tip van Lynn is dan ook om een Swiss Travel Pass aan te schaffen, waarmee je gratis reist op trein, bus en boot. Die is beschikbaar voor 3, 4, 6, 8 of 15 aaneengesloten reisdagen. Je legt een flink bedrag neer, maar daar staan veel voordelen tegenover, want je kunt bijvoorbeeld ook gratis of met korting naar diverse musea.
Een andere optie is om een Swiss Half Fare-kaart aan te schaffen, waarmee je, zoals de naam al zegt, al je kaartjes voor trein, bus en boot voor de halve prijs koopt. Even rekenen of je de aanschafprijs eruit haalt.
“Het grootste voordeel van de Swiss Travel Pass vind ik dat je zó op elke trein of bus kunt stappen die je wilt, zonder dat je om kaartjes hoeft te denken. Dat maakt reizen heel gemakkelijk. Tijdens mijn laatste vakantie met een vriendin waren we van plan om een wandeling te maken vanuit een klein dorpje, maar daar regende het. Toen besloten we spontaan de trein te nemen naar een dorpje verderop, waar het wel droog bleek te zijn. Je kunt ook zó even uitstappen als het je leuk lijkt om ergens een kop koffie te drinken, en dan weer de volgende trein nemen. Of we het geld er echt uit hebben gehaald weet ik niet, maar het gaat best snel: we hebben twee keer een kabelbaan in de bergen genomen; zo’n ritje kost €60,-, maar met de pas kregen we vijftig procent korting.”
Met de trein
Enkele Zwitserse treintrajecten staan steevast in de lijstjes met ‘mooiste treinreizen ter wereld’. Het is een écht treinland. Niet alleen omdat de uitzichten zo adembenemend zijn, ook omdat het treinverkeer zo goed is geregeld. Er zijn véél stations, dus je kunt zowel grote steden als kleine bergdorpjes prima bereiken.
“De treinen zijn sowieso comfortabeler dan in Nederland, de Zwitserse tweede klas is vergelijkbaar met de Nederlandse eerste klas. Het zijn ook heel lange treinen, dus het komt niet vaak voor dat je geen zitplaats hebt. Ook goed geregeld: in sommige treinen is een kindercoupé die lijkt op een speelhoek bij McDonalds, compleet met glijbaan. Dat is ook makkelijk als je niet van kindergeschreeuw houdt op reis, want je ziet meteen waar je níet moet gaan zitten. Veel treinen hebben een bistro aan boord, dus je kunt altijd koffie halen. Wat de reis zelf betreft, viel ons op dat we nooit lang hoefden te wachten als we ergens wilden overstappen, hooguit twintig minuten.”
Bergvervoer
De mooiste wandelpaden bereik je door een kabelbaan of tandradtrein de berg op te nemen. De ritjes zijn een ervaring op zich. Een overzicht van de bekendste bergbahnen, zoals ze in Zwitserland worden genoemd, vind je hier.
“Kabelbanen zijn vaak dicht bij een treinstation, zodat je geen tijd kwijt bent met zoeken. Wij namen bijvoorbeeld een kabelbaan dichtbij station Grindelwald.”
…En het water op
Lynn tipt Zwitserse vakantiegangers om vooral verder te kijken dan de trein. Een veerpontje over een Zwitsers meer, een kabelbaan of een tandradtrein de bergen in: het zijn allemaal onvergetelijke ervaringen. De boottochtjes zijn vaak gratis als je een treinpas hebt; hier vind je meer informatie.
“Kijk niet alleen naar de snelste route, maar ook naar de léukste route om van A naar B te komen.”
Beste standplaats: Interlaken
Interlaken is volgens Lynn een heel fijne standplaats, zeker als je een sportieve vakantie wilt. De centraal gelegen stad heeft twee stations: Interlaken Ost en Interlaken West, van waaruit je makkelijk de mooiste delen van Zwitserland bezoekt.
“We gingen vanuit Interlaken bijvoorbeeld makkelijk met de trein naar Grindelwald, om de First Cliff Walk te lopen. Vanuit Grindelwald kun je ook de beroemde Jungfraujoch-berg bereiken. Met net zoveel gemak reisden we een heel andere richting uit naar Luzern. Maar ook zonder te reizen kun je Interlaken gebruiken als wandelbasis, er gaat een kabelbaan de berg op.”
Highlights volgens Lynn
- GoldenPass Line
De treinreis tussen Interlaken en Luzern is spectaculair; het traject is onderdeel van de beroemde GoldenPass Line, die begint bij Montreux aan het Meer van Genève. Onderweg kijk je uit op meren, bergtoppen, schattige dorpjes en bossen. De trein overbrugt grote hoogteverschillen en gaat voor een gedeelte stijl omhoog.
“Wat zijn dat toch voor ringen aan het tafeltje?, dacht ik nog toen we instapten, maar toen de trein begon te klimmen en mijn waterfles naar beneden schoof, begreep ik het! Echt overal is aan gedacht in de Zwitserse treinen.”
- Goldene Rundfahrt
Vier vervoersmiddelen op een dag, dat is de ‘gouden route’ bij Luzern. Je begint met een boottocht, stapt dan op de steilste tandradtrein ter wereld de Pilatus-berg op, gaat met een kabelbaan weer naar beneden en neemt de bus terug naar Luzern. Onderweg geniet je natuurlijk van de prachtige natuur en neem je lekker de tijd. - Schynige Platte
Schynige Platte is een bergplateau in de Jungfrau-regio op bijna 2000 meter hoogte. Het plateau bereik je door vanuit Interlaken tien minuutjes met de trein naar station Wilderswil te gaan en vanuit daar op een tandradtrein te stappen. Op de top vind je een botanische alpentuin waar je langs verschillende alpenkruiden en -bloemen, zoals bijvoorbeeld de edelweiss, loopt.
Reizigersprofiel
Reiziger: Lynn Kentin (30)
Reisgezelschap: vriend of beste vriendin
Budget: middel / ruim
Favoriete bestemming: Zwitserland
Favoriete vervoersmiddel: trein en boot
Houdt onderweg van: wandelen en koffiedrinken
Lynn op Instagram: @linqtonature
Foto’s: copyright Lynn Kentin, niet zonder toestemming verder te gebruiken.