Europa rondreizen met het openbaar vervoer hoeft niet duur te zijn. Wij maken je wegwijs in de mogelijkheden om geld te besparen.
Goedkopere dagen / tijden
De eenvoudigste manier om goedkoper uit te zijn, is om populaire vakantieperiodes te vermijden. Van de NS zijn we gewend dat treinkaartjes een vaste prijs hebben, maar voor veel andere treinmaatschappijen geldt dat niet. Tijdstip, dag en periode kunnen veel verschil maken. Als je ook maar enigszins flexibel bent, bekijk dan de tijdtabellen voor je boekt.
Ook voor bootreizen geldt, dat buiten het seizoen reizen veel geld kan schelen. Bekijk meer bootbudgettips, met als voorbeeld de veerboot tussen Duitsland en Zweden.
Vroegboekkortingen
Veel trein- en busmaatschappijen hanteren vroegboekkortingen – of juist last minute prijzen. Wij hebben regelmatig bijvoorbeeld goedkoop gereisd met de Zweedse treinmaatschappij SJ door ongeveer twee maanden van tevoren te boeken.
Stuntprijzen
Sommige spoormaatschappijen bieden soms stuntprijzen aan op bepaalde trajecten. Het is dan wel een hele puzzel of precies dat traject en de betreffende data bij je reisplannen passen… Maar het kan geen kwaad om je op nieuwsbrieven in te schrijven om de aanbiedingen in de gaten te houden. De nieuwsbrief van het Franse Oui.SNCF pakt bijvoorbeeld soms uit met goedkope tickets.
Kortingskaarten
De meeste vervoerders hebben wel kortingskaarten beschikbaar, voor een bepaalde periode of een bepaald traject. Ook studenten- en seniorenkaarten kunnen je reis goedkoper maken, zoals de OUI Sénior, die korting geeft op reizen binnen Frankrijk én op enkele trajecten naar buurlanden. Even puzzelen of je daadwerkelijk goedkoper uit bent, kan zeker de moeite lonen.
Reis opdelen
Het is heel makkelijk om je treinticket te kopen via een grote overkoepelende site als NS International, maar dat is niet per se de goedkoopste optie. Het loont om na te kijken of je goedkoper uit bent als je je reis in nationale treintrajecten opdeelt. Op weg naar Spanje maakten we bijvoorbeeld op het Nederlandse traject gebruik van onze NS-kortingskaart, het stuk door Frankrijk kochten we via OUI en het Spaanse deel kochten we via Renfe.
Budgetmaatschappijen
Er verschijnen steeds meer concurrerende OV-maatschappijen in Europa. Zo rijdt IZY bijvoorbeeld voor een prikkie tussen Brussel en Parijs.
De bus: bijna altijd de goedkoopste optie
Wil je echt flink besparen, dan pas je alle bovenstaande tips toe op lange-afstandsbussen. Die zijn bijna altijd goedkoper dan elk ander voertuig.